MENU UTAMA

Berita & Informasi:
- Berita Muar

Sejarah:
- Budaya & Seni di Muar
- Pengenalan Sejarah Muar

Hiburan:
- Blog Akademi Fantasia

Galeri Foto:
- Galeri Muar
- Galeri Mawi World
- Galeri Akademi Fantasia
- Galeri Umum


CUACA MUAR


SEMBANG MUAR
   << April 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


rss feed

Thursday, April 20, 2006
BANJIR KILAT DI BAKRI

BANJIR KILAT DI BAKRI

Oleh aizan73@yahoo.com (Anakmuar Dot Com)

MUAR : Sikap mengabaikan dan tidak mengambilkira kesan alam sekitar oleh pemaju sebuah projek pembangunan industri di batu 7 1/2, Jalan Bakri - Yong Peng, Muar telah menyebabkan sekurang-kurangnya tiga buah kilang ditengelami banjir kilat pada petang Ahad 16/4/2006 yang lalu.

Kejadian yang mendapat liputan meluas beberapa surat khabar berbahasa cina seperti Nanyang, Sinchew dan Chine Press serta Berita Harian menyatakan hujan yang bermula dari pukul 3.50 petang dan berlanjutan selama dua jam itu telah menyebabkan beberapa mesin dan produk yang masih di dalam proses pengeluaran menjadi rosak atau separa rosak.

Beberapa pekerja syarikat terbabit yang sedang bercuti dan tinggal berhampiran telah dipanggil untuk membantu menyelamatkan peralatan dan barangan yang berharga.

Pengarah Urusan Hak Hwee Sdn.Bhd., Tan Hup Lian, berkata kejadian banjir ini merupakan kejadian ketiga di dalam tempoh sebulan. Kejadian pertama berlaku pada 31 Mac manakala kejadian kedua berlaku pada 6 Mac yang lalu.

Pihak syarikat telah membuat laporan polis bagi kedua-dua kejadian terdahulu selain aduan di Majlis Perbandaran Muar dan Pejabat Tanah Muar.

Berdasarkan siasatan awal yang dilakukan oleh pihak syarikat, banjir dipercayai berlaku akibat kegagalan pemilik dan kontraktor projek perindustrian bersebelahan mengambilkira kesan alam sekitar semasa membuat perancangan projek tersebut.

Ketiadaan sistem perparitan yang sempurna dan penambahan ketinggian aras tanah projek sekurang-kurangnya satu meter lebih tinggi dari aras tanah kilang yang berhampiran dipercayai menjadi punca kejadian banjir tersebut. Ini kerana sistem perparitan sedia ada tidak mampu menampung aliran tanah dan lumpur yang datang dari projek tersebut.

Penimbusan dua buah kolam yang wujud sebelum ini turut memburukkan keadaan. Ketiadaan kolam itu menyebabkan air hujan lambat untuk diserap oleh tanah.

Apa yang dikesali ialah pihak yang berkenaan masih gagal untuk menyelesaikan masalah tersebut walaupun ia telah beberapa kali berulang. Keadaan yang tiada kesudahan ini menerbitkan trauma dan tekanan perasaan kepada pihak pengurusan.

Menurut Encik Saharudin, jurucakap di Jabatan Kejuruteraan Majlis Perbandaran Muar, pihak MPM telah mengeluarkan saman dan arahan pemberhentian projek kerana projek terbabit dijalankan tanpa mendapat kelulusan.


Posted at Thursday, April 20, 2006 by anakmuar

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home