MENU UTAMA

Berita & Informasi:
- Berita Muar

Sejarah:
- Budaya & Seni di Muar
- Pengenalan Sejarah Muar

Hiburan:
- Blog Akademi Fantasia

Galeri Foto:
- Galeri Muar
- Galeri Mawi World
- Galeri Akademi Fantasia
- Galeri Umum


CUACA MUAR


SEMBANG MUAR
   << April 2018 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


rss feed

Thursday, April 20, 2006
BANJIR KILAT DI BAKRI

BANJIR KILAT DI BAKRI

Oleh aizan73@yahoo.com (Anakmuar Dot Com)

MUAR : Sikap mengabaikan dan tidak mengambilkira kesan alam sekitar oleh pemaju sebuah projek pembangunan industri di batu 7 1/2, Jalan Bakri - Yong Peng, Muar telah menyebabkan sekurang-kurangnya tiga buah kilang ditengelami banjir kilat pada petang Ahad 16/4/2006 yang lalu.

Kejadian yang mendapat liputan meluas beberapa surat khabar berbahasa cina seperti Nanyang, Sinchew dan Chine Press serta Berita Harian menyatakan hujan yang bermula dari pukul 3.50 petang dan berlanjutan selama dua jam itu telah menyebabkan beberapa mesin dan produk yang masih di dalam proses pengeluaran menjadi rosak atau separa rosak.

Beberapa pekerja syarikat terbabit yang sedang bercuti dan tinggal berhampiran telah dipanggil untuk membantu menyelamatkan peralatan dan barangan yang berharga.

Pengarah Urusan Hak Hwee Sdn.Bhd., Tan Hup Lian, berkata kejadian banjir ini merupakan kejadian ketiga di dalam tempoh sebulan. Kejadian pertama berlaku pada 31 Mac manakala kejadian kedua berlaku pada 6 Mac yang lalu.

Pihak syarikat telah membuat laporan polis bagi kedua-dua kejadian terdahulu selain aduan di Majlis Perbandaran Muar dan Pejabat Tanah Muar.

Berdasarkan siasatan awal yang dilakukan oleh pihak syarikat, banjir dipercayai berlaku akibat kegagalan pemilik dan kontraktor projek perindustrian bersebelahan mengambilkira kesan alam sekitar semasa membuat perancangan projek tersebut.

Ketiadaan sistem perparitan yang sempurna dan penambahan ketinggian aras tanah projek sekurang-kurangnya satu meter lebih tinggi dari aras tanah kilang yang berhampiran dipercayai menjadi punca kejadian banjir tersebut. Ini kerana sistem perparitan sedia ada tidak mampu menampung aliran tanah dan lumpur yang datang dari projek tersebut.

Penimbusan dua buah kolam yang wujud sebelum ini turut memburukkan keadaan. Ketiadaan kolam itu menyebabkan air hujan lambat untuk diserap oleh tanah.

Apa yang dikesali ialah pihak yang berkenaan masih gagal untuk menyelesaikan masalah tersebut walaupun ia telah beberapa kali berulang. Keadaan yang tiada kesudahan ini menerbitkan trauma dan tekanan perasaan kepada pihak pengurusan.

Menurut Encik Saharudin, jurucakap di Jabatan Kejuruteraan Majlis Perbandaran Muar, pihak MPM telah mengeluarkan saman dan arahan pemberhentian projek kerana projek terbabit dijalankan tanpa mendapat kelulusan.


Posted at Thursday, April 20, 2006 by anakmuar
Berikan komen anda!  

Friday, March 31, 2006
Aliran Traffik Muar Diubah

Aliran Traffik Muar Diubah

Oleh Anakmuar

BAGI mengelakkan kesesakan yang lebih teruk dan bagi memudahkan aliran kenderaan pengangkutan awam masuk dan keluar dari Perhentian Bas/Teksi Maharani yang akan dibuka tidak lama lagi, pihak berkuasa telah mengubah aliran traffik Muar.

Antara jalan yang terlibat ialah Jalan Maharani, Jalan Petri, Jalan Othman, Jalan Sulaiman, Jalan Majidi dan Jalan Abdullah.

Peta aliran traffik Muar terbaru (Anakmuar)

< Klik di sini untuk memperbesarkan gambar >

Pengubahsuaian itu menyaksikan beberapa tapak meletak kereta di Jalan Maharani, Jalan Othman, Jalan Majidi dan Jalan Petri dihapuskan bagi mengelakkan kesesakan akibat pertambahan kenderaan yang melalui jalan-jalan terbabit. Beberapa tapak meletak motosikal juga telah diubah terutama yang melibatkan Jalan Majidi.

Selain dari tujuan di atas, pengubahsuaian aliran traffik itu juga dilakukan bagi memudahkan kenderaan yang ingin ke Tanjung Ketapang atau Tanjung Emas yang sebelum ini disekat alirannya oleh Dataran Tanjung Emas.


Posted at Friday, March 31, 2006 by anakmuar
Berikan komen anda!  

Thursday, March 02, 2006
Minyak Punya Hal!

Minyak Punya Hal!

Contoh Surat Kementerian Perdagangan yang boleh mengurangkan kenaikan 30 sen harga minya diesel kepada hanya 15 sen.

Apabila Wak mendapat tahu kerajaan nak naikkan 30 sen harga minyak diesel dan petrol, Wak benar-benar beremosi dan melenting. Wak benar-benar marah pada kerajaan dan kadang-kadang Wak 'termaki' kerajaan di dalam hati. Pada masa tu Wak terfikir yang Wak telah tertipu kerana 'memangkah undi' kerajaan yang akan menyusahkan Wak semula. Wak rasa perasaan marah tu pasti ada dan dikongsi bersama bukan sahaja oleh Wak tetapi juga oleh berjuta rakyat Malaysia.

Siapa yang tak marah apabila minyak dah naik 30 sen. Nampak memang sikit tapi sebenarnya banyak. Wak dah kira-kira, jika dulu Wak isi RM65 kereta Wak untuk pergi-balik ke Johor Bahru dari Muar dan Wak dapat 40.123 liter petrol, tapi sekarang cuma 33.854 liter. Itu bermakna Wak kena tambah lagi 6.269 liter atau RM12.04 untuk Wak sampai ke rumah Wak semula. Banyak tu RM12.04!

Namun apabila Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak Datuk Seri Najib Tun Razak memberi penerangan dengan sejelasnya rasional kenaikan harga minyak tu di Rancangan Isu Semasa Khas Bersama YAB di hampir kesemua stesyen TV malam tadi, barulah reda kemarahan Wak.

Sebenarnya perkara tersebut tidak akan menjadi kemarahan rakyat jika pihak kerajaan memberi penerangan sejelasnya dengan segera sebaik sahaja pengumuman kenaikan harga minyak tersebut. Jangan tunggu sehingga esok lusa baru nak beri penerangan. Nasib baik rakyat Malaysia bukanlah rakyat negara lain yang suka berdemontrasi. Jika tidak sudah tentu banyak kemusnahan dan kehilangan nyawa akan berlaku.

Banyak perkara yang rakyat tidak tahu terutama mengenai rebet 15 sen ke atas diesel bagi pengguna kad fleet. Ini bermakna jumlah kenaikan yang ditanggung oleh pengguna kenderaan diesel hanya15 sen dan bukanlah 30 sen seperti yang ditanggung oleh lain-lain kenderaan.

Namun Wak pening sikit apabila TPM berkata satu Dana Khas akan diwujudkan untuk memperbaiki Sistem Pengangkutan Awam ekoran dari subsidi yang berjaya dikurangkan. Wak rasa perkara tersebut sememangnya baik tetapi yang mungkin akan mendapat 'rahmat' dana tersebut hanyalah mereka yang berada di Lembah Klang sahaja dan tidak menyeluruh ke seluruh negara.

Jadi Wak mencadangkanlah agar kerajaan melancarkan kempen penggunaan NGV atau gas asli yang lebih bersih dan jimat. Harganya lebih murah dari petrol dan diesel kerana hanya 68 sen seliter (1/12/2005 - Petronas naikkan harga kepada 81 sen tetapi dibatalkan oleh kerajaan pada keesokan harinya).

Apa kata kerajaan gunakan duit dana hasil pengurangan subsidi itu untuk membina lebih banyak stesen NGV di seluruh Malaysia dan memberi subsidi ke atas alat pengubahsuai yang dikatakan masih mahal ketika ini iaitu di antara RM2,000 - RM3,000. Kerajaan juga boleh mewajibkan kesemua stesen minyak mempunyai sekurang-kurangnya satu pam NGV dengan kos ditanggug oleh syarikat minyak atau pengusaha minyak itu sendiri. Wak rasa cara ini lebih baik untuk jangka panjang terutama untuk alam sekitar kita. Malah dua perkara itulah yang menjadi penghalang dan membelengu pengguna kenderaan untuk bertukar kepada NGV.

Proton dan Perodua juga boleh bekerjasama dengan kerajaan untuk mengeluarkan kereta yang dipasang siap dengan alat pengubahsuai (converter) dengan kos yang disubsidi kerajaan. Tak bagi subsidi pun tak apa kerana apabila Proton dan Perodua membeli alat pengubahsuai itu dengan harga borong, sudah tentu ia akan menjadi lebih murah.

Terdapat satu lagi perkara yang Wak rasa kerajaan perlu pantau iaitu penyeludupan atau penyelewengan subsidi petrol kerajaan oleh mereka yang tidak menggunakan 'fleet card'. Ini kerana walaupun harga diesel tersebut lebih tinggi berbanding jika menggunakan 'fleet card', penyangak-penyangak minyak tersebut masih boleh membuat untung yang banyak.

Untuk mengatasi masalah tersebut, Wak mencadangkan pengunaan MyKad diwajibkan ke atas setiap pembeli minyak diesel. Jadi dengan itu dapatlah kerajaan memantau siapakah yang membeli diesel dengan kuantiti yang banyak. Jika pembeli tidak mempunyai MyKad maka mereka perlu membayar pada harga industri. Dengan cara ini juga kerajaan dapat mengekang pengaliran subsidi diesel kepada pemandu dari negara jiran. Memanglah leceh sedikit cara ini, tetapi lebih baik leceh sedikit daripada duit rakyat disalurkan kepada mereka yang tidak sepatutnya.

Akhir kata Wak harap kerajaan lebih berhati-hati di masa hadapan apabila ingin mengumumkan sesuatu perkara yang bakal mengejutkan rakyat. Pastikan rakyat benar-benar memahami apa yang ingin disampaikan oleh kerajaan dengan sejelas-jelasnya dan dengan segera. Jika tidak perkara ini akan menjadi perbualan rakyat dan akhirnya kerajaan sendiri yang akan menanggung akibatnya.

Tahniah kepada kerajaan kerana berani untuk tidak popular demi memastikan amanah dan tugas dilakukan dengan penuh tanggungjawab.


Posted at Thursday, March 02, 2006 by Wak Dogo
Comments (7)  

Sunday, February 05, 2006
Kelab Sahabat Mawi Tipu Peminat Mawi?

Kelab Sahabat Mawi Tipu Peminat Mawi?

Oleh Anakmuar (Ahad 5/2/2006 12.22 tengahari)

Mawi dan puteri-puteri AF3 semasa di akademi (Anakmuar)

Baru-baru ini Anakmuar ada terbaca di akhbar Utusan Malaysia yang menyatakan Kelab Sahabat Mawi Johor akan ditubuhkan secara rasmi di Batu Pahat, Johor. Dikatakan juga Mawi akan turut bersama-sama peminat beliau di hari tersebut sambil diiringi kedua ibu-bapanya. 

Apabila terbaca  laporan akhbar itu, teringin juga di hati Anakmuar untuk bersama-sama Mawi di hari tersebut. Walaupun bayarannya RM50 dan Batu Pahat tu terletak 50km dari Muar, Anakmuar tak kisah. Peminatlah katakan.... Namun disebabkan komitmen keluarga, Anakmuar terpaksa melupakan hasrat tersebut.

Bagaimanapun Anakmuar terkejut hari ini apabila membaca akhbar Mingguan Malaysia yang bertajuk "200 peminat Mawi kecewa". Apa sudah jadi? Ini dah kira kes tipu. Kesian kepada peminat-peminat Mawi yang membuang masa, tenaga dan wang ringgit semata-mata untuk menemui Mawi. Malah Anakmuar dengar ada yang datang dari jauh termasuk dari Johor Bahru. Tak pasal-pasal kira-kira RM10,000 duit peminat Mawi 'melayang' pada hari tersebut.

Kenapa boleh jadi macam tu? Takkan penganjur tak tahu yang Mawi sibuk dengan Anugerah Juara Lagu (AJL)? Tak tahu ke atau buat-buat tak tahu? Kalau tak tahu maknanya penganjur tu sememangnya seorang yang BODOH!

Kata peminat Mawi tapi tak tahu jadual sebenar Mawi. Apalah... Budak-budak pun tahu bila AJL nak diadakan. Kalau Mawi masuk AJL mestilah beliau kena berlatih, buat raptai dan macam-macam. Takkan tak payah buat semua tu? Nanti apa orang kata. Takkanlah kelab sahabat Mawi nak Mawi kena 'gam' TV3? Takkan kita nak tutup 'periuk nasi' Mawi. Kitalah sebagai peminat sepatutnya memahami masalah Mawi dan bukan menambahkan masalah yang beliau sedia ada. Itulah sebenarnya seorang sahabat.


Posted at Sunday, February 05, 2006 by anakmuar
Comments (2)  

Saturday, February 04, 2006
Rintihan Yang Didengar - Wak Dogo

Rintihan Yang Didengar

oleh Wak Dogo - Bukan Sekadar Celupar dan Pedas

Jalan Parit Bunga - Jambatan Sultan Ismail (Sumber foto ehsan Anakmuar)

Wak sudah lama merungut dalam hati pasal jalan Parit Bunga ke Jambatan Sultan Ismail. Berlubang sana-sini! Berlubang yang bukan bersifat semulajadi tetapi berlubang ciptaan 'orang-orang' tertentu.

Wak juga dah lama memaki sendirian kepada 'orang' yang mengorek lubang apabila tayar kereta Wak termasuk ke dalam lubang ciptaan kreatif mereka.

'Orang' yang korek lubang-lubang tu memang bodoh tak ada otak. Dia 'orang' hanya tahu korek saja tapi tak mahu tampal. Kalau tampal pun serupa macam tak tampal. Semuanya buat 'cincai-cincai' saja. Dua tiga hari dah berlubang balik.

'Orang' yang Wak tengok buat kerja-kerja yang 'hebat' macam nie ialah TNB. Bukan Wak saja-saja nak tuduh TNB. Bukan Wak sengaja nak fitnah TNB tetapi itulah hakikat dan kenyataan yang Wak tengok dengan mata Wak sendiri. Tempat yang selalu TNB korek ialah di hadapan Pusat Servis Proton Edar Tanjung Agas.

Wak tak tahu apa yang dia orang selalu buat kat situ tapi apa yang Wak tahu biasanya paling cepat pun dia orang tampal balik dengan tar ialah selepas dua minggu. Kadang-kadang tu sampai tiga bulan. Itu pun selepas Wak buat 'komplen' kat Majlis Perbandaran Muar (MPM).

Tentu 'korang' tertanya-tanya kenapa Wak tak 'komplen' saja pada TNB? Bukan Wak tak komplen tapi dia 'orang' tak mengaku itu kerja mereka. Bukan sekali dua mereka tak mengaku tapi dah berkali-kali. Takkanlah Wak tak kenal lori TNB. Wak nie memanglah rabun (maklumlah dah tua) tapi Wak belum lagi buta. Akhirnya Wak mengambil keputusan untuk mengadu kat MPM.

Wak memang tabik 'spring' kat MPM kerana kesemua aduan Wak tidak dihampakan oleh mereka. Memang dia orang buat kerja dan tidak makan gaji buta. Biasanya aduan Wak mengenai jalan berlubang akan diambil tindakan dengan menampal lubang tersebut selepas 24 jam.

Baru-baru nie Wak cuba mengadu lagi tetapi melalui laman web www.jkr.gov.my. Ternyata laman web itu benar-benar berguna kerana beberapa hari sebelum hari raya cina ,jalan raya itu telah diperbaiki dengan erti kata yang sebenarnya dan benar-benar sempurna. Wak berkata sempurna kerana lubang yang ditampal tidak berbukit dan benar-benar rata. Tahniah JKR.

Wak berharap pihak TNB tidak tersinggung dengan teguran Wak ini dan cuba memperbaiki kesilapan yang ada. Belajarlah dari MPM dan JKR kerana walaupun mereka jabatan kerajaan tetapi kualiti kerja mereka mengatasi budaya kerja pihak TNB yang kita tahu telah pun diswastakan. Hidup TNB!

Wak Dogo - Tak lupa berterima kasih pada TNB yang menerangi rumah Wak.


Posted at Saturday, February 04, 2006 by Wak Dogo
Comment (1)